Fodboldtræner

Gode fodbold fagbøger

September 28, 2019

Tags: , , , , , , , ,

Inspireret af flere gode indlæg på facebook kommer her en liste af gode og inspirerende fagbøger om fodbold. Altså ikke så meget biografi – men istedet bøger hvor der kan hentes inspiration til spilsystemer, formationer, fodbold begreber, taktik m.m.

Og husk nu – fodbold er et dynamisk spil der afhænger af de spillere der er på banen og deres præstationer – så bare fordi der står et i en bog, kan det sagtens være at du skal indarbejde det i netop din trup på en lidt anden måde. Så husk at bruge fagbøger som inspiration og ikke en facitliste.

Inspirerende fodbold fagbøger

Herunder finder du bøger med inspiration til følgende emner:

 • Bøger med inspiration til den ugentlige træning

 • Fodboldbøger om fodbold taktik

 • Fodboldbøger om forsvarstræning

 • Fodboldbøger om målmandstræning

 • Bøger om trænerens rolle i og under kampe

 • Fodboldbøger om metaltræning

 • Fodboldbøger om ledelse og strategi

Bøger med inspiration til den ugentlige træning

 1. Developing Youth Football Players. Bogen er en stor guide for trænere og spillere i alderen 7-14 år med specifikke træningsinstruktioner på til forskellige niveauer af spillere gennem deres udvikling. Her er der instruktioner til færdigheder og øvelser til spillere i 3 aldersgrupper – 7 år og op, 10 år og op og endelig spillere fra 12 år og op efter. “Developing Youth Football Players” kan købes her (Klik).  
 2. Fodbold – træning og undervisning. En bog til alle, der træner og underviser børn, unge og voksne i fodbold. Bogen guider fodboldtrænere gennem fodboldtræningens taktiske, tekniske, fysiske, psykologiske og sociale aspekter. Lige fra spillesituationer til motivation til teknikker. Bogen “Fodbold – træning og undervisning” kan købes her (Klik).
 3. ATI trænermanualen. Accelererende Teknisk Indlæring handler om, hvordan man, fra en tidlig alder, kan udvikle spillerne rent teknisk. Manualen viser, hvordan man kan lære finter fra en tidlig alder og hvilke overvejelser træneren skal gøres sig med teknisk træning i almindelighed. Køb “ATI trænermanualen” her (Klik).
 4. Street Possession. Et ‘skævt’ indspark og spark over skinnebenet til den traditionelle tænkning omkring udvikling af ungdomsspillere. Denne bog fra Henrik Mølbjerg er til dig hvis du er nysgerrig og føler at du og dit hold kan udvikle sig mere gennem fodboldspillet. Personligt er jeg meget inspireret af tankerne omkring at bruge fodboldpspillet i sig selv og gennem rondo-øvelser som kernen i udvikling af vores fodboldhold. “Street Possession” kan købes her (Klik).
 5. Leg, læring og mestring. Fodboldtræning af de 5-10 årige. En fodboldbog med overvejelser, ideer og holdninger. Bogen fortæller, hvor vigtig legen er, når de mindste børn skal lære at spille fodbold. Samtidig forklarer den kort og præcist, hvordan man som træner kan træne børnene, så man både tilgodeser det sociale og det konkurrencemæssige aspekt. Der er masser af gode råd og praktiske øvelser, og bogen indeholder masser af fine illustrationer til inspiration. Køb “Leg, læring og mestring” her (Klik).

 

Fodboldbøger om fodbold taktik

 1. Jurgen Klopp’s Attacking Tactics. Taktik og analyse og træningsøvelser baseret på Borussia Dortmands’s 4-2-3-1 system, ledet af Jurgen Klopp. Bogen kan købes her (Klik)
 2. Fodboldholdet. “Et taktisk blik på moderne, international fodbold”. Gennem tavler og eksempler viser bogen, hvorledes fodbolden har udviklet sig de senere år. Kick and rush er afløst af sofistikerede midtbanesystemer og angriberløse opstillinger. Hvor forsvar betyder genpres, og angreb starter helt nede i forsvaret. “Fodboldholdet” kan købes her (Klik).
 3. At gøre hinanden bedre. Bogen til trænere, spillere og andre fodboldinteresserede, der ønsker et indblik i taktikkens forunderlige verden – og som skal have et fodboldhold, alle 11 spillere på banen, til at spille sammen som et hold. Den enkelte spiller skal ikke bare forstå sin egen rolle og opgaver, men også medspillernes opgaver. Køb “At gøre hinanden bedre” her (Klik).
 4. Pep Guardiola Attacking Tactics. Taktiske analyser og træningsøvelser fra Manchester City’s 4-3-3 spillesystem ledet af mestertræneren Pep Guardiola. Her lærer du som træner fra en af de aller bedste trænere i verden, hvordan der kan skabes chancer og scores mål, med variationer afhængig af hvordan modstanderens spiller placerer og reagere på dit spil. “Pep Guardiaola Attacking Tactics” kan købes her (Klik).
 5. Marcelo Bielsa – Coaching Build Up Play Against High Pressing Teams. UEFA ‘A’ Licens træner Athanasios Terzis har lavet denne analyse af Bielsa’s forskellige taktiske elementer og bogen indeholder 9 fulde trænings pas med i alt 35 forskellige øvelser til at spille sig ud a situation mod hold der presser højt – med et mix af kort- og langt pasnings spil. Køb bogen her (Klik).

 

Fodboldbøger om formationer og spilsystemer

 1. Soccer Formations Made Simple Bogen er for dig der er ny til rollen som træner og måske ligefrem ikke selv har spillet forskellige typer af formationer. Her gennemgåes styrker og svagheder ved de forskellige formationer i både 5-mands, 8-mands og 11-mands fodbold. Opstillingerne er helt simple og viser nøglerollerne for henholdsvis forsvar, midtbanen og angreb i hver af formationerne. Køb “Soccer Formations Made Simple” her (Klik).

 

Fodboldbøger om forsvarstræning

 1. Forsvarsspil. Bogen er ikke kun henvendt til spillere, der normalt spiller i forsvaret. Bogens synspunkt er, at samtlige spillere er forsvarsspillere, når modstanderne har bolden. Den fortæller om de øvelser og færdigheder, som er nødvendige for at generobre bolden – lige fra tacklinger til teknik. Køb “Forsvarsspil” her (KLIK).
 2. Blokforsvar. Bl.a. skrevet af Superligatræner Ove Christensen – bliver der her taget fat i “Blokforsvar” som disciplin. Og selvom bogens adskillelse af blokforsvar fra zoneforsvar måske nok kan diskuteres – er der stadig rigtig meget inspiration at hente i denne bog. Bogen “Blokforsvar” kan bestilles her (Klik).

 

Fodboldbøger om målmandstræning

 1. Goalkeeper Training Program. 120 øvelser til at udvikle målmænd i topniveau. Bogen anviser specifikke øvelser til udvikling af dine målmænd, men sætter dig også som træner i stand til selv at udvikle øvelser. Med hver øvelser følger fokuspunkter der er vigtige for optimal udvikling af dine målmænd. Køb “Goalkeeper Training Program” her (Klik).

 

Bøger om trænerens rolle i og under kampe

 1. Manual til kampafvikling i ATI. Manualen, på 20 sider, beskriver trænerrollen under fodboldkamp for hold op til U13. Hvad skal man være opmærksom på under kampafvikling? Og hvordan skal holdet komme videre, set med udviklingsbriller? Køb “Manual til kampafvikling i ATI” her (Klik).

 

Fodboldbøger om metaltræning

 1. Den mentale kriger. “Den der vil mest – når mest!”. Tidligere professionel fodboldspiller Kim Boye, fortæller i “Den mentale kriger” om sine op- og nedture og hvad han har lært. Bogen består af en selvbiografisk del og en coaching del. “Den mentale kriger” kan købes her (Klik)

 

Fodboldbøger om ledelse og strategi

 1. Da Alexander Zorninger og Brødby IF indførte overfaldsfodbold på Vestegnen. Bogen “Aktion Aktion Aktion” fortæller om de nødvendige forandringer fodboldklubben Brøndby IF har været igennem siden 2016. Forandringer, der blev klubbens vendepunkt. En ny strategi, en ny træner og Alexander Zorningers introduktion af overfaldsfodbold. Her kan du købe bogen (klik her)
 2. Sportens største ledere. I bogen beskrives hemmeligheden bag de store præstationer. “Sportens største ledere” handler om folk som Kan Pep Guardiola og Alex Furguson – Ledere, der har inspireret og motiveret deres spillere og opnået stor succes. Sportens største ledere kan købes her (Klik)

 

Har du selv andre gode bud på fodbold fagbøger som vi som trænere ikke må gå glip af – så smid en kommentar herunder, så vi kan få din anbefaling med på listen.

En del af de links der på denne side er affiliate links – dvs hvis du via af disse links køber ef af bøgerne modtager vi et bidrag fra boghandlerne til at holde denne side kørende.

0 likes

Author

Your email address will not be published.

Skal du have tips til din fodboldtræning serveret direkte i din indbakke ??

* indicates required

Ved at vælge email herunder giver jeg lov til af Coach Tips må sende mig mail med inspiration til min fodboldtræning.

Du kan til enhver tid afmelde dig mine emails ved at klikke på et direkte link i de mails du modtager fra mig. Jeg tror på at det skal være lige så let at melde fra som det er at melde til.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.