Fodboldtræner / Taktisk træning

Hvordan forklarer man offside til børn?

April 17, 2020

Tags: , , , , ,

Der findes mange vitser om hvordan offside reglen er den sværeste regel i fodbold at forstå. Jeg vil vove at påstå at det nok mest er fordi den aldrig er forklaret helt simpelt, så selv børn kan forstå den.

Og netop det er jo en opgave for os som trænere, at kunne forklare offside til vores børne- og ungdomsspillere – startende fra U13 når de begynder at blive introduceret til 11-mands fodbold. Her bliver det din opgave for dig at forklarer offside så hele dit hold af unge spillere kan forstå det.

Denne artikel er mit forsøg på at forklarer offside så klart og tydeligt som muligt.

Offside regler – helt simpelt

Hvis vi skal koge offside reglen ned til en sætning vil det være:

“En spiller er offside når hun/han er placeret bag linien af modstanderens forsvarsspillere før bolden spilles til hende/ham”

Selvfølgelig er der mere til reglen end det, men hvis du kan forklare dette til dine spillere er du godt på vej til at få dem til at forstå offside.

Vi har også haft stor gavn af at tale med vores piger om hvorfor offside reglen er opfundet – hvordan meningen med den er at forhindre dovne spillere eller fiskere at ligge at lure bag forsvaret og bare vente på en lang bold for at være alene med målmanden. Vi har talt om hvordan især én af vores modstanderen i de tidligere år altid bare havde en spiller liggende helt oppe – og hvor ‘irriterende’ det var når nu vi gerne ville spille fremad på banen og ikke bare ‘parkere’ vores forsvarsspillere. Den købte de med det samme og kunne straks huske situationer hvor vores modstander ville have været offsite.

Der er tre ting der skal være opfyldt for at en spille kan være offsite.

  1. Den angribende spiller skal være på modstanderens banehalvdel (vi er stadig nogen der huske Preben Elkær mod Uruguay i ’86)
  2. Den angribende spiller skal være tættere på mållinien end nogen af de forsvarende spillere.
  3. Den angribende spiller skal være ‘i spil’ – så enten modtager af bolden eller på anden måde have indflydelse på spillet.

Vis dem hvordan offsite ser ud

Mange spiller forstå ting bedre hvis de kan visualisere det. Det gøres for nogle bedst ude på banen, mens andre har god gavn af at se tingene tegnet op.

Vi har haft god glæde af at bruge en simpel tegning som nedenstående sammen med den klassiske magnettavle til at tale om situationer – og lade spillerne svare på om der er offside eller ej.

Offside regler

Som ovenstående diagram viser, er den røde spiller tættest på blå-holds målmand offside, da han står bag linien ved den baggerste forsvarsspiller fra blå hold – i det øjeblik hvor bolden bliver spillet.

Selvfølgelig er det meget sværere at afgøre i rigtige fodboldkampe, da spillet er dynamisk og modstanderens forsvar ofte ikke står pænt på en linie. Lær dine spillere altid at orientere sig mod den baggerste spiller og ikke nødvendigvis deres direkte forsvarsspiller.

Når du starter på 11-mandsfodbold så start også med at spille med offside regler når I træner og spiller småspil, så dine spillere langsomt begynder at vende sig til reglerne – men også så reglen ikke bliver det alt afgørende. Dine spillere skal lære stadig at spille frit og turde løbe i dybden – men skal også lære at det ikke en skam at få dømt et par offside kendelser imod sig i løbet af en kamp (især pigespillere kan have en tendens til at tage det personligt og tungt hvis der bliver dømt kendelser mod dem).

TV2 har lavet en anden fin illustrativ forklaring af offside – den finder du her.

Forstå mere om offside

Når dine spillere forstår de simple principper omkring offside reglen, kan du bygge lidt på ved at forklare at der er undtagelser der er vigtige at kende.

For eksempel kan der ikke være offside i følgende situationer

  • Direkte ved hjørnespark (hjælp dem dog til at forstå hvad der sker ved de korte varianter af hjørnespark)
  • Direkte ved indkast (vigtigt for en forsvarsspiller at vide at bolden kan blive kastet henover dem til en spiller bag linien uden at hun/han dømmes offside)
  • Direkte efter målspark.

Simpel øvelse til at undgå offside

Når dine spillere har fået godt styr på offside reglerne, kan du begynde at have fokus på hvordan der skal løbes for at undgå offsiden.

Træn og forklar at en spiller der i løb ikke har krydset forsvarslinien når bolden bliver spillet er ikke offside. Og angriberen kan nu s modtage bolden på den anden side af forsvarslininen og sprinte mod mål. Det kan være svært for nogle unge spillere at forstå, men vil være en stor fordel i jeres offensive spil når holdet begynder at forstå og se de muligheder dette giver i det fremadrettede spil.

Nedenstående pasningsøvelse er super god til netop at træne disse principper – og samtidig have fokus på at spilleren der skal modtage bolden holder øjenkontakt med spilleren der har bolden. Øvelsen kan bruges til både at træne den taktiske forståelse samt træning af timing imellem pasning og løb.

Rigtig god ‘offside’ træning til jer ude på banerne.

HUSK – har du andre gode eksempler på forklaring og træning af offside regler for ungdomsspillere – så skriv en kommentar herunder – eller send dit input til handberg7480@gmail.com så opdatere vi siden med dine gode tips.

0 likes

Author

Your email address will not be published.

Skal du have tips til din fodboldtræning serveret direkte i din indbakke ??

* indicates required

Ved at vælge email herunder giver jeg lov til af Coach Tips må sende mig mail med inspiration til min fodboldtræning.

Du kan til enhver tid afmelde dig mine emails ved at klikke på et direkte link i de mails du modtager fra mig. Jeg tror på at det skal være lige så let at melde fra som det er at melde til.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.