Er du fodboldtræner? Tager det ikke meget fritid? Hvorfor gider du?
Tre meget almindelige spørgsmål jeg har fået når snakken er faldet på min interesse for at træne ungdomsfodbold.
Svarene er mange – men en ting er sikkert det drejer sig om meget andet end bare en folk glade piger der skal sættes til at løbe efter en bold.
Det drejer sig meget mere om mennesker, udvikling, motivation, team dynamik og om at lykkes sammen…. hvem sagde verdens bedste lederuddannelse 🙂
Sæt mål og nå dem – også for din fodboldtræning
Som fodboldtræner spiller vi en stor og positiv rolle i udviklingen af de spillere og unge mennesker i en vigtig periode af deres liv. Du bliver ofte set på som meget mere end en træner – men meget mere som en leder. En leder i en forening. En leder der udvikler gennem øvelser. En leder der sætter retning i både kamp og træning.
Jeg tror det er fordi at du som fodboldtræner både skal fylde rollen som underviser for hele holdet – men også individuel mentor for den enkelte spiller der tilpasser træning så hver enkelt udvikler sig fra deres eget niveau.
Men for at kunne udfylde denne rolle bedst – er du nød til at sætte mål for din egen træning og for den enkelte spiller.
Hvordan sætter man gode mål for træningen?
Det er utroligt vigtigt at du overvejer hvilke målsætninger du og dine spillere skal arbejde hen imod. Her tror jeg ikke på at målsætninger skal være båret kamp resultater – men find andre mål som stadig kan måles undervejs i sæsonnen.
Har du disse klarer mål på plads i starten af en sæson, giver det dig noget som træner at arbejde efter, noget at tilrettelægge dine træninger efter – og noget du kan holde din egen motivation op på, hvis/når resultaterne i kampe på en våd onsdag i Silkeborg ikke lige gik jeres vej (jeg kender følelsen…).
Der findes masser af gode undersøgleser der indikere hvad spillere i forskellige aldersgrupper skal introduceres for og kunne mester – hvis du ikke lige ved hvor du skal starte vil jeg foreslå DBU’s materiale omkring Aldersrelateret træning – det er et super materiale der kan guide dig på de fodboldtekniske mål.
Men før du bare sætter dig ned og lister mål for hvilke tenikker dine spiller skal kunne mestre inden udgangen af sæsonne – er der et par faktorer du skal tage med i din betragtning omkring målsætninger.
Hvad er grunden til at børn stopper med at dyrke sport?
Fint med mål – men hvis ikke du har nogen børn og unge at træne, så hjælper de gode målsætninger ikke.
Så hvordan skaber du et miljø som børnene elsker at træne i – og hvordan gør du ‘dine mål’ til ‘jeres mål’?
Først og fremmest ved at forstå de primære årsager til hvorfor børn stopper med at gå til deres sport – og så selvfølgelig sikre at du i dine mål og træninger tager højde for præcist dette.
Grunden som står øverst på listen over hvorfor børn stopper med deres sport og dermed også fodbold er:
- De føler ikke de (den enkelte spiller) lærer noget eller tilegner sig nye færdigheder
- De føler ikke det er sjovt at gå til fodbold
- De er ikke sammen med deres venner (opmærksom på denne når/hvis du påtænker at arbejde med niveaudeling og udvælgelse..)
- Mangler begejstring og muligheden for at improvisere og tænke kreative løsninger i sporten (pas på at vores iver for kegler-øvelser, spilsystemer og formationer ikke dræber kærligheden ved at spille spillet !)
- Mangle på rigtig match ift udfordringer – hvilket for nogen medfører konstante nederlag (alle har brug for at blive matchet på det rigtige niveau – og dermed opleve små- og store sejre)
Derfor elsker jeg at være træner..!
Med ovenstående i baghovedet – må jeg derfor foreslå at du i din målsætning som træner også måler dig selv og din træning på fremmødet af spillere til dine træninger. Har du tæt på 100% fremmøde uge efter uge – så er der noget der tyder på at du rammer noget rigtigt ift ovenstående – og oplever du samtidig lavt eller intet frafald i din trup – ja måske ligefrem fremgang af nye spillere der får lyst til at prøve at komme og opleve hvad fodbold går ud på hos dig – så er du nået længere end de fleste.
Det er derfor jeg elsker at være træner. Fordi det er vores opgave at undervise, coache, skubbe og skabe balance i truppen – og det er din opgave at være censor på din egne træninger for hele tiden at se om de passer til dine mål for truppen og ikke mindst om træningen tager hensyn til årsagerne til at børn og unge dyrker deres idræt.
At være fodboldtræner er bare så meget mere end at lade en flok børn løbe rundt efter en bold…. og heldigvis for det 🙂
Leave a Reply