Mentaltræning i ungdomsfodbolden – gæsteindlæg

Mental træning rådgivning

Uanset om du er træner for et bredde-ungdomshold eller et hold som er mere elitært, så kan du få stor glæde af, at arbejde med den mentale del af sporten.

Det er blandt andet i en sport som fodbold, at børn og unge lærer om at tabe og vinde, at gøre hinanden bedre og ikke bare at fokusere på egen indsats og succes. Det er i fodbold, at børn og unge lærer om at håndtere pres. Det er i fodbold at man lærer om struktur og arbejdsindsats.

Alt sammen noget som man kan have stor gavn af uanset om man fortsætter i sporten eller ej. Derfor vil jeg i nogle kommende indlæg give nogle bud på, hvad du som træner kan arbejde med i forhold til den mentale del og din kommunikation med spillerne.

Her er nogle af de områder, som efter min mening kræver speciel opmærksomhed.

  • Værdier i klubben og hos den enkelte træner.
  • Indhold og tilgang i træningen
  • Opvarmning og peptalks til kampe
  • Kommunikation til spillerne under kamp
  • Forældres rolle i træning og kamp
  • Evaluering af træning og kampe

Jeg er ret overbevist om, at du som træner kan nikke genkendende til disse og at de til tider kan spille afgørende ind på fodboldoplevelsen. Ideelt set må opgaven være at spillerne skal have en god oplevelse med fodbolden og samtidig få de bedste muligheder for at udvikle sig og præstere bedre.

Mentaltræning er et kæmpe område og som er under stor udvikling i sporten. På eliteplan spiller den mentale del en større og større rolle for at optimere præstationen og udvikle talentet bedst muligt. Det er godt at se, at der bliver taget hensyn til denne del.

Rigtig mange ting kan man tage med i bredde-træningen. Du står med spillere som f.eks. kan have udfordringer med at fastholde fokus, bevare motivationen eller tøjle temperamentet. På de områder og mange andre, kan du have glæde af at sætte fokus på mentaltræning.

Der er naturligvis stor forskel på, hvilken aldersgruppe, du har med at gøre. Hvis du er træner for 8-årige, så er din opgave en anden end hvis det er 15-årige teenagere. Samtidig er der store individuelle forskelle inden for samme årgang.

Man kan let komme til at fokusere på gruppen som helhed uden at tage hensyn til den enkelte. Som træner har du en personlig stil, som matcher nogle godt og andre knap så godt. Det er her din opgave, at tilpasse din træning og kommunikation til den enkelte.

Jeg vil i kommende indlæg her på bloggen give en række gode tips og værktøjer til, hvordan du som træner kan arbejde med vindermentalitet med dit hold og dine spillere.

Kenneth Dreyer
mentalform.dk