Der er sikkert mange myter om det at være ungdomstræner i en fodboldklub. Nogle måske mere sande end andre.
Her kommer mit bud på 9 myter der hersker – men som ikke er sandheden om at være ungdoms fodboldtræner.
De 9 myter er:
- Du skal selv have været en god spiller for at blive en god træner.
- Du skal have fokus på at lave fysisk træning for børn
- En god træner har fuld kontrol over sine spillere
- Du skal fokusere på at vinde med taktiske oplæg frem for udvikling af spillere
- Organiseret konkurrence giver succes
- Dine spillere skal vælge en position på banen og specialisere sig så hurtigt som muligt.
- En stor og stærk spiller er altid en talentfuld fodboldspiller.
- Forældre til ungdomsspillere er altid fornuftige
- Det tager mange år at blive en dygtig fodboldtræner
1. Du skal selv have været en god spiller for at blive en god træner
Som træner skal du først og fremmest være en god formidler og motivator. Du skal selvfølgelig have interesse og viden om det du skal formidle eller træne andre i – men det er en myte at du selv skal være dygtig til den sport du skal træne. Det er klart at jo højere niveau du skal træne jo mere viden skal du have.
Faktisk ser vi ofte eksempler på dygtige spillere som går træner vejen men simpelthen ikke evner at omsætte deres viden til god træning der passer i niveau til deres spillere. Typisk resultat er at voksen træning overføres direkte til unge hold uden at tage hensyn til deres alder og rette niveau.
Så hvad der kunne være en fordel (kendskab til fodbold og færdigheder med bilden) kan blive til en ulempe når det vigtigste er at udvikle og fastholde glæden ved fodbold hos børn og ungdomsspillere.
2. Du skal have fokus på at lave fysisk træning for børn
Nej. Når du træner børn og til dels også unge spillere skal dit fokus være på at bruge så meget tid som muligt med bolden. Det betyder ikke at du ikke kan være fysisk i din træning, men det er som en sidegevinst når du leger, spiller og arbejder med bolden. Lav små regler om at bevægelse fra en kegle til en anden altid foregår i løb eller tænk over hvad dine spillere skal gøre når de løber retur efter en afslutningsøvelse.
Når vi taler fysik hos børn og unge bør vi som fodboldtrænere have stort fokus på deres fysiske evner til at bevæge sig – mere end max puls og mælkesyre.
Brug agility øvelser og elementer i dine øvelser for at styrke dine spillers evne til at hoppe, ændre retning, holde balance mm.
Er du på bar bund ift agility så kan jeg varmt anbefale “ATI Trænermanualen” af Jan Hansen der kan købes hos SAXO – bare følg linket her: Køb “ATI trænermanualen” her (Klik).
Når dine spillere bliver lidt ældre kan du begynde at tænke fysik ind i din træning som stabilitets og styrke træning – med fokus på at hjælpe de unge spillere igennem voksealderen uden belastningsskader. Se en tidligere artikel jeg har skrevet om FIFA 11 øvelserne der kan bruges i opvarmning eller som små-øvelser mellem bold-øvelser.
3. En god træner har fuld kontrol over sine spillere
Ingen har patent på hvad der er den rigtige måde at være træner på. Men jeg vil til enhver tid foretrække at uddanne og udvikle spillere der selv evner at tænke og handle på banen og træffe beslutninger ( i min verden kloge spillere ) frem for spillere der kontrolleres af en person udenfor banen.
Jeg skal være den første til at erkende at jeg også kommunikere med mine spillere – både til træning og under kamp. Men jeg har som mål at jo mindre jeg siger ( og jo mindre mine spillere kommunikere internt ) jo bedre går det. Jeg bliver aldrig Playstation træner der forsøger at styrer mine spillere og deres løb fra sidelinien.
Og så har jeg en tommelfinger regel om ikke at tale til spilleren der har bolden – hun er travlt beskæftiget med at finde gode løsninger.
4. Du skal fokusere på at vinde med taktiske oplæg frem for udvikling af spillere
Generelt har jeg som børne og ungdomstræner ikke fokus på at vinde kampe…. det betyder ikke at jeg ikke gerne vil vinde – men for mig er udviklingen af spillerne langt vigtigere.
Slutproduktet af at have udviklet sine spillere og hold er naturligvis sejre – så jeg forholder mig til vores resultater men endnu mere på vores udviklingsområder.
Vi har små taktiske oplæg inden kamp – men kodeordet er små. En til tre punkter som vi som hold aftaler at vi gerne vil prøve i denne kamp. F.eks. Slippe bolden hurtigere ligesom til træning (kun 2 berøringer) eller i dag tæller vi afslutninger.
I stedet for længere taktiske oplæg tager jeg fat i nogle få spillere (evt forsvar eller angreb) og snakker specifikt med dem om de ting vi kan prøve af.
Min rolle under kampen er nu at se efter hvornår spillerne prøver at udfører de ting vi har fokus på og roser og støtter dem når jeg kan se at vi prøver det af i kampen.
5. Organiseret konkurrence giver succes
Som jeg i de tidligere punkter har skrevet er mit primære fokus som træner at fodboldspillere. Så for mig er udvikling af alle spillere til bedst mulig udnyttelse af deres evner lig med succes’s. Et vigtigt element for at udvikle alle er at kunne fastholde spillere så de bliver ved med at synes det er sjovt at gå til fodbold – og derfor er jeg meget opmærksom på hvordan vi bruger konkurrence.
Hos os taler vi om at vi er en trup med to hold (det har vi gjort siden U10). Pigerne er helt klar over at der er spillere der er bedre end andre – men at alle har plads i truppen. Og konkurrencen mellem pigerne om at være på de to niveau-delte hold har været et naturligt flow – hvor vi som trænere har haft god mulighed for at rotere imellem gruppen af mellem-niveau spillere så de hat kunne prøve kræfter med spillet på et niveau højere – men også givet plads til at være blandt de bedste på et lavere niveau.
Betyder det at vi ikke bruger konkurrence elementer. Overhovedet ikke. Konkurrencer er en del af vores træninger hvor vi oplever at intensiteten stiger hos spillerne når vi sætter noget på spil i en konkurrence. Det kan være stafet, belønninger, jonglerings konkurrence og straffespark, udfordring af trænere mm. Altsammen for at øge fokus og intensitet hos den enkelte spiller.
6. Dine spillere skal vælge en position på banen og specialisere sig så hurtigt som muligt.
Nej – lad endelig dine spillere prøve kræfter med så mange forskellige positioner som muligt. Gode fodboldspillere forstår rollerne og fordelingen af roller på hele holdet – især når vi taler 8-mands og 11-mands fodbold. Og når de forstår flere dele af spillet så forstår de også hvordan de kan træffe de bedste beslutninger i den rolle de selv har (lige nu).
Gælder dette også for vores målmænd?
Ja! Gode målmænd i dag skal være gode med fødderne og forstå hvordan de f.eks. kan spille sammen med forsvar og midtbanen.
Jeg ved fra mine spiller samtaler hvilke positioner mine spillere bedst kan lide at spille – den viden bruger jeg naturligvis. Både til at lade dem spille disse positioner, men også prøve nabo-positioner til disse så de kan prøve de opgaver som spillerne i positioner tæt på deres favorit position har.
Dette er først noget vi er begyndt at arbejde med målrettet da vi begyndte på 8-mands fodbold – og har bland andet brugt en rollebeskrivelse med spillerne.
Synes jeg selv at jeg er god til dette? Nej ikke god nok. Jeg arbejder med det men lidt for ofte er jeg endt i at vælge “de sikre” løsninger og placere spillere i roller som de er komfortable med og som jeg ved de kan løse. I den kommende sæson har jeg derfor sat som mål at der som minimum i hver halvleg skal være en spiller der prøves af i en uvant position – og så må det koste på resultatet.
7. En stor og stærk spiller er altid en talentfuld fodboldspiller.
Størrelse betyder noget – også i fodbold. Når vi som fodboldtræner har med børn og unge at gøre vil vi opleve vores spillere vokse i forskellige tempo og i ryk.
Når en U9 spiller pludselig er vokset fra sine kammerater eller måske har større søskende som de slås med i det daglige og derfor er mere fysiske end deres medspillere – så er der god sandsynlighed for at de også vil skille sig ud i fodboldspillet.
Spilleren som vi bare kan spille bolden hen til og som så bruser igennem modstandernes forsvar. Er det en god spiller? Ja for U9 holdet – men hvad nu når de andre (og modstanderen) indhenter dem på størrelsen.
Jeg har set det ske flere gange og har måtte arbejde med de tidlig fysiske spillere fordi de pludselig ikke længere er bedst og de ikke rigtig kan finde ud af hvad pokker der er sket.
Det må jo aldrig blive et problem at en spiller pga fysik er dominerende i en periode – men for os trænere er det vigtigt at holde fokus på at udvikle de store fysiske spillere på teknik og bevægelse så de ikke er kommet bagud på disse områder hvis/når kammeraterne indhenter dem på størrelsen.
Størrelse og fysik i de unge år er derfor ikke lig med talent – noget som vi først bør begynde at fokusere på senere i ungdomsårene.
8. Forældre til ungdomsspillere er altid fornuftige
Lad mig sige det med set samme – jeg har haft gode forældre på sidelinien. Og jeg tror at den primære årsag er at jeg har prioriteret kommunikation til både spillere og forældre højt. Grundlæggende (noget jeg har fra min leder erfaring i mit job) tror jeg på at klar og gennemsigtig kommunikation er fundament for godt samarbejde.
Sådan er det også med forældre. Vi som trænerteam og afdelingsleder fortæller hvad vi gør og hvorfor vi gør det. Vi er åbne for input og kommentarer og er der noget som forældre er uenige i er aftalen at vi tager dialogen udenfor træningsbanen og aldrig foran spillerne.
Og ja – det har været nødvendig lige at sige at coaching under kampe er kun fra trænere – men at alle er velkommen til at komme med positive kommentarer.
Og husk så – forældre er forældre. De vil derfor altid have mere fokus på deres eget barn end hele holdet. Det tror jeg er en naturkræft som vi ikke kan lave om på.
Oplever du forældre med særlig stort engagement så prøv at vurder om du kan bruge dem til noget omkring holdet. Målmands opvarmning inden kamp eller planlægning af socialt arrangement eller måske ligefrem en assistent træner til at hjælpe dig.
9. Det tager mange år at blive en dygtig fodboldtræner.
Nej – du kan sagtens være en god træner fra dag et. Vigtigst er at du træder ind på det rigtige niveau. Et niveau der passer til din viden og erfaring med at formidle. En anden mulighed er at starte ud som assistenttræner og dermed suge lidt trænererfaring til dig inden du selv står med det fulde ansvar.
Der er mange måder du kan arbejde med at blive – og blive ved med – at være en god træner for dine spillere (at læse denne artikel som et eksempel).
Du kan naturligvis tage kurser eller uddannelser hos DBU eller DGI. En anden rigtig god måde at suge erfaring til sig er at se andre trænere i aktion. Tag ned i klubben og se nogle af de andre drenge/pige trænere – der er helt sikkert god inspiration at hente.
Jeg har selv samlet en del erfaringer og værktøjer sammen i mine år som træner – og har nu besluttet at dele ud af dem på denne blog. Du kan også få adgang til mine planer, øvelser og værktøjer som jeg pt er ved at samle samme til en bog.
Men kan du ikke vente på at jeg får den gjort færdig – kan du allerede nu få adgang til mine dokumenter samlet i en dropbox folder for et beskeder beløb på 57kr. Klik på linket herunder gennemfør betaling og så modtager du et link til foldere – som hele tiden bliver fornyet med nyt materiale i takt med at jeg får det gjort klar.
Har du kommentarer eller tilføjelser til ovenstående myter – eller har du lyst til at tilføje et par ekstra myter til listen – så drop en kommentar herunder 🙂
God fornøjelse på træningsbanen.
Kommentar