Rygvendt vending – fodboldøvelser
I gennem længere tid har vi haft fokus på rygvendte vendinger på vores hold – altså situationer og teknik til at modtage bolden med ryggen til mål, vende og afslutte, drible eller aflevere bolden.
Jeg har i dette indlæg samlet en række af de øvelser vi bruger, hvor vi træner de tekniske elementer både som en del af opvarmnings til vores træninger, i de mere faste stationsøvelser og over i de meres funktionelle og situationsbestemte spil.
Opvarming med rygvent vending:
Ud over de helt elemntære tekniske elementer i den rygvedte vending – med inderside og yderside af foden – så er et af de punkter vi har haft stor fokus på at sætte fart på næste handling lige efter vendingen. Det har vi bl.a. gjort ved at lave en lille simpel øvelse som en del af opvarmnings øvelserne.
Spillerne går sammen 2 og 2 i par på en lille keglebane med 3 kegler. 2 kegler er placeret tæt på hinanden, mens den 3. er placeret lidt længere væk – alt sammen på lige linie. Spillerne står ved de 2 kegler tæt på hinanden og sætter boldene igang og laver korte pasninger til hinanden. Spilleren med ryggen til kegle 3 må nu – når som helst – lave en vending og drible bolden så hurtigt som muligt ned forbi kegle 3. Imens skal den anden spiller jagte spilleren med bolden, så tempoet presses op – og boldholdeneren er nød til at have fokust på – 1) en god vending og 2) Sætte tempo straks efter vendingen.
Kør øvelsen 3 gange og bed så spillerne bytte roller. Roter gerne spillerne efter et par minutter, så de kommer til at duellere mod flere forskellige spillere.
En god øvelse, som giver nogle gode sprint meter, samtidig med at spillerne får bolden med under opvarmning. Vær opmærksom på at vendingerne stadig bliver teknisk gode – det kan gøres ved at ligge fast regl på at der ‘kun’ må vendes med yderside og herefter at der kun må vendes med inderside.
Afstanden på de 3 kegler kan også justeres så presset bliver større eller minder – og afstanden til kegle 3 kan også øges så der skal løbes en lidt længere distance.
Pasnings-Y: Vending på første berøring:
Y-øvelsen findes i et hav af variationer, og er kendt landet over for dens skabelon til at træne pasninger, vinkler, vendinger og meget mere. Y-øvelsen kan let ændres til at træne specifikke færdigheder og er derfor en god træningsøvelse altid at have med i vores værktøjskasse. I denne variant arbejder bruger vi pasnings-Y øvelsen til at træne den rygvendte vending.
Du skal bruge: 4 kegler, et par bolde og minimum 5 spillere (hvis der er flere spillere på stationen må der lave en kø ved startstedet – du kan evt lave en returøvelse så kø-tiden bliver så kort som muligt).
Selve øvelsen ser sådan ud:
Udførsel:
- Spiller A spiller bolden til spiller C der møder bolden
- Spiller C vender frem i banen på sin første berøring og spiller bolden til Spiller B
- Spiller B spiller bolden til spiller C.
- Spiller C spiller på sin første berøring bolden dybt til spiller B
Herefter rokeres der således – A -> C, C -> B, og øvelsen gentages i modsatte side.
Fokuspunkter i øvelsen.
- Spiller C skal møde bolden når der afleveres fra spiller A
- Spiller C skal åbne kroppen, så der på første berøring kan vendes frem i banen.
- Spiller C skal vende med det fjerne ben (inderside vending)
- Spiller C skal efter afleveringen til spiller B søge mod et nyt område og lave 1-2 med spiller B
Progressioner – du gør øvelsen sværere eller lettere ved at skrue på:
- Hastighed i spillet
- Størrelsen på banen
Rygvendt vending i småspil:
Efter at have haft rygvendt vending med i opvarmening og som en funktionel øvelse i pasnings-Y’et, er det blevet tid til at sætte den rygvendte vending ind i fodbold relateret småspil. Herunder kommer der en række varianter af småspil som vi gradvit har introduceret på holdet. Vi træner ikke alle måspil hver gang, men har brug forskellige varianter af disse over en periode med fokus på den rygvendte vending.
Småspil har den fordel at der meget let kan tilføjes et element af konkurrence der straks får intensiteten i øvelserne til at stige. Vores fokus som træner bliver nu at sikre at vi forsat træner det ‘rigtige’ mens intenisteten og tempoet i øvelsrene stiger.
Fokus i alle nedenstånde småspil er selve vendingen, når spilleren modtager bolden med ryggen til mål. Hvordan og hvornår kan spilleren få vendt for at komme til afslutning.
Første øvelse er et 1v1 spil med to mål.
Øvelsen er sat op med to små mål (gerne 3-mands mål) der står sammen i den ene ende af banen.
Det ene hold står imellem de to mål og det andet hold står ude ved siden af det ene mål – og så står der en server (assistent træner eller en af spillerne) ud midt på banen.
Spilleren fra det ene hold (på tegningen er det rød spiller) kommer ud mod serveren, der spiller bolden ind midt på banen. Spilleren skal nu modtage bolden rygvendt, vende til retvendt og forsøge at score i et af de to små mål.
Samtidig løber en forsvarsspiller fra det modsatte hold med ud og skal forsøge at forhindre at angriberen kan scorer.
Den angribende spillere starter sit løb med en for-finte – og løber mod serveren der server bolden lige i fødderne på den angribende spiller.
Vendingen kan laves som en vending med indersiden af foden – dvs sige, hvis spilleren vil vende til sin venstre side, bruger hun højre inderside til at vende med bolden – og modsat hvis hun vil vende til højre side.
Efter vending kan hun drible mod eller afslutte direkte på et af de to mål.
Start evt øvelsen med at forsvaret kune ligger et moderat pres – husk det vigtige er at vi får trænet den gode vending til retvendt – vi kan herefter øge presset så vi kommer tættere og tættere på reel kampsituation.
Lad spillerne bytte kø– så de både træner vending og defensivt (forsvar).
1v1 rygvendt øvelser med variation.
Denne variant af 1v1 rygvendt øvelsen fungere på samme måde som den forrige øvelse, men ved at ændre på opstillingen af målene og ved at lave opstillingen på kanten/hjørnet af feltet, skaber vi en situation hvor vi også træner spillerne i at der kan vendes ud i banen for at gå på kanten og komme bag om forsvaret og skabe indlæg – eller der kan vendes ind i banen for at gå direkte mod mål.
2v2 med dobbelt joker
I denne øvelsen introducere vi spillerne for at skulle vurdere ‘kan jeg vende eller ej?’. Vi træner vores piger til at tænke, hvis jeg kan vende med bolden så skal jeg gøre det. Men hvad nu hvis forsvaren en helt på plads og presset er for stort til at kunne vende? Ja, så skal der naturligvise afleveres sikker til en medspiller.
Banen til denne øvelse er rektangulær ed to små mål i enden. Blå er på tegningen det forsvarende holde, mens rød er angriber og gul er joker.
Spillet sættes igang ved at gul spille op til rød der modtager bolden rygvendt. Rød spiller skal nu vurdere – kan jeg vende ? Hvis ja – så vender hun og rød angriber mod mål. Hvis nej, har rød spiller flere muligheder, enten at spille sin røde medspiller eller spille den retur på gul, der kan vende spillet over på modsatte røde spiller…. der nu igen skal vurdere – kan jeg vende?
Sådan forsætter spillet til rød for skabt en situation hvor der kan angribes mod mål – eller bolden er tabt.
Gul må ikke gå på banen men kun agere joker på baglinien.
Efter bolden er spillet bliver rød forsvar, gul angriber og blå (eller et 4. sæt makkere) joker.
3v3 situationsspil
I denne øvelse forsætter vi med en spil situation hvor spillerne tvinges til at tænke ‘kan jeg vende?’. Men denne gang stilles der større krav til medspillerne, da spilsituationen er lige i antal på hvert hold.
Spillerne placeres ud på keglepositioner når spillet sættes i gang – når der serves er alle spillere frie fra deres kegler.
Der serves fra baglinie til den midterste røde spiller, der nu kan vende, spille baglens eller spille frem til rød angriber – blå agere forsvar (øvelsen kan startes med at der ikke må erobres bolde, men kun ligges pres uden erobring).
Bemærk muligheden den bagerste røde angriber har for at komme i overlap på den midterste røde spiller – en mulighed som vi kke fortæller spillerne om når vi introducere øvelsen, men som vi straks kalder ud når de selv opdager dette som en mulighed.
Der kan med fordel sættes et mål på så rød har noget at spille efter – evt. sæt begrænsning at der først kan afsluttes efter 3 pasninger.
Lad rød hold være angribende i 5 situationer før der byttes mellem rød og blå – så holdene får en chance for at fornemme de mange muligheder der er.
Fokus på om der kan vendes – og hvordan medspillere uden bold hjælper spilleren med bolden.
6v6 + målmand – med rygvendt igangsætning
Det sidste småspil træner vi på en større banen som et 6v6 spil. Alle bolde sættes igang fra målmand til en rygvendt spiller, der nu skal vurdere om hun kan vende straks eller skal bruge sine medspillere.
Spillet afvikles herefter som et posession spil hvor der skal laves 5 pasninger på egen banehalvdel før bolden må føres ind på modstanderens halvdel. Det forsvarende hold må kun forsvarer med 2 spillere. Erobres bolden tilbage (i dette tilfælde af blå hold) må blå søge tilbage på egen halvdel for at sætte 5 pasninger sammen.
Husk at målmanden gerne må deltage i at opnår de 5 pasninger.
I spillet vil der kunne opstå flere situationer hvor spillerne modtager bolden rygvendt og gerne skal/vil vende – men ved igangsætning fra målmand skal der altid spilles til en rygvendt situation.
Øvelserne herover er bl.a. tilpasset fra en række rygvendte øvelser fra DBU’s materialer for ungdomsfodbold. Du kan se video eksempler på disse øvelser her – rygvendte vendinger i ungdomsfodbold:
Klik dig omkring på siden og fin inspiration til forberedelsen af dine træningsplaner.
Eller hop over på YouTube kanalen og se en af de mange playlister med video inspiration (HUSK at abonnere så du ikke går glip af nye videoer).
Du finder bl.a. playliste med disse øvelser til rygvendte vendinger:
Leave a Reply