Teknisk træning DBU

tekniktræning fodboldøvelser - DBU teknikmærke

Tekniktræning – Fodbold – U11, U12, U13, U14 – DBU Teknikmærke Bronze

Fodboldøvelser der kan bruges til at træne tekniske færdigheder med ungdomspillere – U11, U12, U13, U14. Brug øvelserne som en del af din tekniske træning – eller blot som individuelle øvelser i din ugentlige fodboldtræning. Øvelserne er en del af DBUs Teknikmærke og videoerne viser målene for at kunne opnå et Bronzemærke i DBU programmet.

Det tekniske niveau i fodbolden er stigende og det er derfor vigtigt at vi som fodboldtrænere allerede fra ungdomsårene arbejder med tekniks træning med vores spillere – dvs. at lære dem at sparke, løbe, drible og vende rigtige osv. En af de typiske årsager til at der rundt i klubberne ikke altid arbejdes nok med den tekniske træning, er usikkerheden blandt frivillige forældretrænere om, hvordan det skal gøres. Videoerne her på siden gennemgår 8 tekniske temaer og teknikken vises af Michael Laudrup. Kig, kopier og prøv det af i dine næste træninger.

Tema 1: Jonglering

Hvorfor lære at jonglere med en bold – det gør man jo ikke i kamp ?

Nej, men jonglering fremmer spillerens boldfornemmelse, balance og koordination, altsammen tekniske færdigheder vi kan gøre brug til at beherske andre tekniske øvelser, og grundliggende færdigheder for at kunne overføre finter, driblinger, vendinger og afslutninger til en kampsituation i høj fart.

 

Tema 2: Løb/Dribling med bolden

Når vi behersker at løbe eller drible med bolden i fart, kan vi både bruge denne tekniske færdighed til at føre bolden frem over banen, eller hurtigt komme forbi en modstander.

For at have kontrol over bolden er det nødvendigt med en god opfattelse af, hvornår boldes skal dribles frem – og være helt tæt på fødderne med masser af boldberøringer – eller hvornår vi kan løbe med bolden og tillade færre berøringer i højere fart. Jo større strækning jo færre berøringer, mens kortere strækninger eller tæt afstand til modspiller kræver hyppigere berøringer, for at kunne vende hurtigt og skarpt.

Tema 3: Headning (angreb)

At sætte hovedet på en bold kræver ofte lidt tilvænning. Men i det færdige spil opstår der ofte situationer i både angreb og forsvar hvor det at kunne heade til en bold er en vigtig teknisk egenskab.

I denne øvelse er der fokus på at heade på mål, og målet er at beherske headning så vi kan heade præcist med kraft.

Vær opmærksom på hvor lang tid du kører denne øvelse ift alder på spillerne – ingen bør gå fra øvelsen med ondt i hovedet.

 

Tema 4: Afleveringer:

Pasningsspil, possesion, tiki taka….. Masser af opmærksomhed er i disse år rettet mod hold og den del af fodboldspillet der drejer sig om at kunne fastholde bolden i egne rækker og sætte masser af brugbare pasninger sammen.

En forudsætning for at vores spillere kan begynde at indgå i brugbart pasningsspil (og dermed også mere taktiske fodboldøvelser) er at de behersker den tekniske færdighed at udfører præcise afleveringer, der med rette kraft og retning ender lige der hvor vi ønsker. Til det formål er der 2 grundlæggende sparketeknikker som vores spillere skal beherske.

4.1: Halvtliggende vristspark

Det halvtliggende vristspark bruger vi til at sparke med stor kraft.

Denne øvelse har fokus på at lære spilleren at aflevere med et halvtliggende vristspark – så afleveringen ligger præcist til en medspiller over lang afstand.

 

4.2: Inderside afleveringer

Inderside afleveringen er en klassiker – men hvor mange af dine spillere udfører den egentlig rigtigt, så de igen og igen kan udfører den præcist, ensartet og med rette kraft?

Øvelsen her lærer dine spillere at sparke præcist med indersiden af foden til en bold i bevægelse.

 

Tema 5: Tæmninger (og første berøringer)

Fodbolden har udviklet sig til at blive et hurtigere spil – og den tid hvor en tæmning betød at man ligger bolden ‘død’ er stort set forbi.

Når vi arbejder med tæmninger eller førsteberøringer i dag er der oftest tale om en aktiv- retningsbestemt førsteberøring hvor vi i vores berøring med bolden allerede aktivt sætter den i bevægelse i en ny retning.

 

5.1: Tæmning (førsteberøring) med inderside

Øvelsen her lærer spilleren at arbejde med retningsbestemte førsteberøringer, så de giver sig selv de bedste muligheder for at aflevere, drible eller afslutte med deres anden berøring.

I denne øvelse er der fokus på førsteberøring med indersiden af foden.

 

5.2: Aktiv / retningsbestemt førsteberøring

Denne øvelse er ikke en del af DBUs teknik mærke, men en simpel øvelse der kan gøres til en del af ‘opvarmningen’ selv ned i de yngste årgange.

Øvelsen giver masser af gentagelser, hvor spilleren for mulighed for at lave aktive og retningsbestemte førsteberøringer.

 

Tema 6: Finte og afslutninger

1 mod 1 situationer er en fordelagtig situation for enhver angribende fodboldspiller, hvis spilleren har de tekniske færdigheder på plads til at kunne finte, gå forbi sin modstander og score.

Denne øvelse træner “husmandsfintent” efterfulgt af afslutning på mål. Hav især fokus på om spillerne husker at sætte farten lidt ned inden de møder modstanderen (keglen), udfører finten i passende afstand fra modstanderen og at de sætter farten op lige efter fintent for på den måde at kunne gå forbi modstanderen.

Der er masser af andre gode og relevante øvelser til at træne 1 mod 1 situationer – og dette element bør indgå ofte og tage meget fokus i ungdomstræning, så vi udvikler spillere der har evner og mod til at turde udfordre og opsøge disse 1 mod 1 situationer i kampe. Hent mere inspiration til din 1 mod 1 træning her: “Styrk dine spillere i 1 mod 1 situationer”

 

Tema 7: Dribling og vending

Hvis du kan drible og vende med bolden har du som spiller god mulighed for at skaffe dig tid og plads i pressede situationer.

I denne øvelse arbejdes der med flere typer af vendinger, men for alle gælder det at det her er vigtigt at holde bolden helt tæt ved fødderne og arbejde med et lavt tyngdepunkt i kroppen.

 

Tema 8: Afslutninger på mål

Hvem kan ikke lide at skyde på mål ? Men der er mange måder vi kan afslutte og score på. Her vil vi arbejde med 4 forskellige typer af afslutninger på mål.

 

8.1: Helflugter (sidevendt) – afslutning på mål

Afslutninger der helflugtes i mål giver oft nogle meget spetakulære mål som tit fremhæves som flotte mål (de tæller dog stadig kun som ét mål 🙂 )

I øvelsen her skal spilleren beherske helflugter som en afslutning på mål. Helflugter afslutningen anvendes oftest til afslutninger efter indlæg.

 

8.2: Medløbsbold – afslutning på mål

At have bolden med i medløb er en typisk kampsituation – enten ved at man selv fører bolden frem ved at drible eller løbe med bolden, eller ved at bolden spilles dybt og afslutningen skal falde i medløb.

Derfor er det vigtigt at kunne afslutte præcist på en bold i medløb – og det er det denne øvelse har fokus på.

 

8.3: Halvflugter – afslutning på mål

Bolde der hopper ses ofte som svære for ungdomspillere, det er derfor vigtigt tidligt at introducere spillerne til tekniske færdigheder der hjælper dem til at kunne løse situationer med hoppende bolde.

Halvflugter afslutningen er netop en øvelser hvor der arbejdes med at sparke til en hoppende bold – lige i opspringet.

 

8.4: Modløbsbold – afslutninger på mål

At få lov til at afslutte mod mål på en bold der løber lige mod en selv – er en situation, som mange spilere kan lide. Sparket kan blive rigtig hårdt, selv for de yngste spillere.

Men det er samtidigt et vanskeligt spark at beherske så vi er i kontrol med afslutningen og sikre at den bliver præcis. Det er netop det denne øvelse har fokus på.

 

God fornøjelse på træningsbanerne.