Hvorfor er dangerzone så vigtig?

Det fedeste i fodbold er at score mål! Og når 90% af alle mål scores central i feltet og det kræver over 50 afslutninger for at score uden for feltet, så det er ganske enkelt derfor at vi som fodboldtrænere skal interessere os for hvordan vi kan få vores spillere til at bringe bolden og dem selv ind i feltet.

Når nu så stor en andel af mål i fodbold scores i dette områder giver det jo også god mening at vi omtaler det som “dangerzone”.

I de sidste EM og VM slutrunder er størstedelen af kampe blev vundet af det hold, der skabte flest chancer inde i feltet – og ikke nødvendigvis af de hold det havde mest possesion på bolden. Så selv på Aller højeste niveau er dangerzone endnu engang 100 procent afgørende for at skabe gode kontinuerlige resultater.

Hellere fra mellemrum end siderum

På alle niveauer (inkl ungdomsfodbold) er der også en klar tendens. Chancerne i feltet bliver større hvis vi kan lykkes med at spille bolden ind i dangerzone fra mellemrum i stedet for siderum. Dette er noget vi som ungdomstrænere kan arbejde med tidligt med vores spillere. Alt for ofte ser man unge kantspillere drible mere direkte mod hjørneflaget end mod kanten af feltet. Lær allerede tidligt dine spillere om fordelen ved at søge mellemrummet – og brug tid på at dyrke 1v1 situationer i dette område hvor kanten kan udfordre modstander back og gå forbi ind i mellemrummet.

Flade indlæg konvertere bedre til mål

Vi vil gerne lave flade indlæg, hvor der er tale om to typer. Under bagkæden, dvs. mellem bagkæde og målmand, eller at bagkæden falder så meget at der kan laves

Når vi spiller bredt og udenom modstanderens forsvar, så går vi efter at lave flade indlæg mod din modstanders forsvar, der løber mod eget mål. Der er statistisk set en større chance for at score via disse løsninger samt det er lettere at score med fødderne end med hovedet.

Målmanden dækker ud til kanten af målfeltet, så det skal helst være flade indlæg på kanten af målfeltet.

Den mest effektive afslutningsmetode er målt til at være ‘cutbacks’ (flad pasning skråt bagud fra baglinjen, for eksempel), mens de høje (klassiske) indlæg kræver mange flere gentagelser per scoring. Der skal altså slås nogle indlæg, hvis man udelukkende vil vinde med høje indlæg så sørg for at arbejde i jeres træning med de flade indlæg (under knæ-højde).

Tidlige indlæg

Det tidlige indlæg hvor en spiller laver indlægget længere tilbage på banen – uanset om det er et højt eller lavt, vil jeg altid lave indlæg bag bagkæden. F.eks hvis et indlæg laves fra en siderum placering længere tilbage på banen – det kunne være fra en back der er stødt med frem (evt i et overlap med kanten). Indlægget laves tidligt så der kan spilles en bold ind i mellemrummet mellem forsvarskæden og det lille målmandsfelt.

Hvor i målet skal der afsluttes- når vi afslutter fra dangerzone?

Spørger du en målmand hvor hun/han helst IKKE vil have bolden så er svaret fladt helt ude i siden af målet – så det er selvfølgelig der vi vil afslutte.

Grunden er at for at målmanden skal redde en sådan bold er de nød til at redde med hænderne – ved at kaste sig ned i retning af stolpen i den side der afsluttes. For høje målmænd vil deres høje tyngdepunkt fysisk være lang tid undervejs når de skal redde flade afslutninger – og derfor kan den flade afslutning, hvis den er hård og velplaceret i siden af målet nå i mål inden keeperen når ud til den.

Der laves Flest mål i dangerzone på første touch og midt for målet med en god vinkel at agslutte fladt i hjørner – så dette er den optimale position at modtage bolden for vores angribere.

Angriberens rolle i felt, ved indlæg?
Han skal altid være i bevægelse, vi vil altid have løb til forreste stolpe. I Cutback til forreste område, vil 8 ud af 10 afslutninger altid være ved forreste stolpe.

Ved taktisk træning er der altid to løb i felt, for at træne det relationelle. Løbene kommer an på hvilke indlæg vi laver, er det cutback skal vi have løb til første stolpe og pletten. Indlæg fra midterste område, er løbet enten til bagerste stolpe eller midt for, til den lige bold. Er det indlæg længere ude fra, er det udelukkende indlæg til bagerste stolpe, her behøver vi kun ét løb.

7/11’er:
1v1 offensiv — 7/11’eren skal kunne vinde sin duel, der vil opstå inden indlægget kan sparkes.
Indlæg — det er ekstremt vigtigt, at spilleren kan lave et godt lavt indlæg med tilpas fart i en vinkel, som 9’eren kan afslutte på 1. touch.
Acceleration — vigtig forudsætning at have, for at kunne afdrible/finte sin modstander og skabe plads til at slå indlægget.
Mod — spilleren skal have mod til at tage duellen.
Orientering — spilleren skal kunne orientere sig m. bold, skal have afdrible modstanderen på indersiden/ydersiden, hvor skal indlægget hen.

9’er:
Acceleration — for at vinde duellen mod stopperen, er det vigtigt, han kan accelerere fra ham.
Indersidespark — skal beherske indersidespark for at kunne score mål. Indersiden er den mest anvendte del af foden til at afslutte med.
Positionering/løb uden bold — 9’eren skal være i bevægelse i felt da han risikerer at han ellers er for let at dække op og vil være i indlægsskyggen. Derudover skal 9’eren have en forståelse for hvor indlægget typisk vil komme og kunne positionere sig derefter. Dette vil taktisk træning typisk hjælpe med.
Koordination — 9’eren skal have styr på sin egen krops bevægelser, da han er afhængig af at hjerne og ben taler samme sprog.
Kropsstyrke — 9’eren skal have kropsstyrke, så han kan bruge kroppen til at vinde sin 1v1 duel i felt.